标题: 猫姐有嘢讲06:脑洞大开,可能锦纸嗰话以后就冇诈骗了哇 [打印本页]

作者: 豆腐无敌    时间: 2016-8-29 17:44
标题: 猫姐有嘢讲06:脑洞大开,可能锦纸嗰话以后就冇诈骗了哇
(, 下载次数: 1)

猫姐系何人,可以讲系“白话猫系列”嘅另一种延伸,如果讲白话猫系白话笑话、童谣、历史故事的集合,那么猫姐,就系对目前生活现状、感性嘅另一种叙述。可能有D调皮啦、八卦啦、鸡汤啦,或者系发生在当下的一种生活状态。我觉得,猫姐虽然有只固定嘅卡通形象,但未必系固定嘅人,其可以系你、系我、系TA。。。
          所以捏,个次猫姐都要关心一下热点时事,提D少少见解,可能脑洞大开冇咩实际,挨一笑而过,但出发点始终系想我地只社会变得更好,大家都能平安快乐嘅生活。讲错嘅还请各位看官多多担待啦。
       亦都希望有故事的各位,可以把对生活的感慨、想法、疑问,回复比猫姐知。如果比较长,就发到下面只邮箱啦。23743774@qq.com
       如果有兴趣为猫姐配音嘅,都可以来试试嗰哇!!

温馨提示:请在Wi-Fi环境下观看本视频
虽然就算系使流量都值得一睇,省D流量费对老婆好多D吧
http://static.video.qq.com/TPout.swf?vid=n032402j4pj&auto=0

希望大家可以订阅支持我地创作啦:
优酷视频:【点击进入】
腾讯视频:【点击进入】
====================================================================

本期原文:
(, 下载次数: 0)
嗰排时猫姐睇了只新闻
讲系山东一只准大学生妹纸挨骗九千几蚊,
在报警回屋路上突然心脏骤停医院抢救无效不幸离世
猫姐睇了之后真系觉得好心痛
D诈骗案全国都有,更冇识讲我地钦州啦
钦州360网D就有网友爆过好多案例,只不过未到死人只地步锦打单
天啊!!!为咩好地地个人就锦纸离开了~~冇天理冇王法啊。。。
唉~~痛定思痛之后,猫姐就要深入了解啦
原来系只大学生嘅个人信息挨不法组织得到从而实施精准诈骗
你讲,假如你家庭地址日常信息,都挨坏人得到
有心算无心,从概率来讲,始终会有人上当受骗
轻嘅就当破财消灾,重嘅,同只妹仔锦纸,家境贫寒承受力差,阿激动就。。。唉
(, 下载次数: 2)
好彩,嗰件事媒体曝光之后,冇到一星期,犯罪份子就挨缉拿归案啦
都算可以安慰只妹妹仔在天之灵
网友评价为诈骗案史上破案最快嘅一次
都讲冇系警方冇厉,只系够冇够重视啧
猫姐就只有表示 呵呵 啦
不过从诈骗案破案率来讲,全国发生嘅诈骗破案率只有百分之几嘢
而且就算破得案,惩罚了坏人,但钱多数都冇追得回
甚至人都死咯,仲又咩用捏
好多人就提建议啦,形成诈骗案主要问题系个人信息挨非法盗取
电信不记名号码做了帮凶
大家都讨论要如何加强个人信息保护,加强教育宣传,以防止上当受骗
你谂喂,如果有一天,有人打电话捞你讲,
你手机号是咩咩 身份证是咩咩 姓名是咩咩 邮箱咩咩 住址咩咩
连曾经做过咩嘢或者准备做咩嘢都一清二楚
如果你冇系防备心好强嗰话,都好可能会挨牵到走
最终。。。又成一只不幸嘅人
查实捏,大家有冇有谂过,如果个人信息在冇种程度上完全公开捏?
锦纸会同点??
前段时间,宝强哥哥嘅离婚案抢齐头条啦,
其有九套房,为咩嘢大家识得嘅只有美国嗰套?
答案好简单,
因为在美国,要稳到一只人嘅公开信息,实在是太容易啦。
其地可以在网站,通过名字搜索到一只人嘅基本信息,
亦可以通过地址和电话号码反向查到人名和其他信息。
所有信息,简单D嘅姓名电话地址,仲有资产分布,
甚至请一只城市清洁工嘅工资预算都可以查到
再加上好多商业公司有意识嘅收集嗰啲公开数据并且重新汇集整理,
要么直接加工成产品出售,要么作为辅助交易的参考资料。
所有人都可以通过合法途径得到D信息
所以基本上各种数据在网上唾手可得,几乎每只领域都有。
从某种意义上来说,美国可能是世界上最冇有个人隐私的国家
难道锦纸美国就冇诈骗了咩?
一样有,不过风险非常大,
正因为好多信息公开破案率系非常高嘅,
冇讲你电话过去诈骗啦,通过电话就绝对稳得到你嗰只人
就连你查咩人信息都有记录
你仲敢去骗咩?
当时猫姐睇了啊,惊讶得嗰。。。不愧系发达国家喔。。。

阿讲,在中国实施信息保护容易捏?仲系信息公开容易捏?
猫姐觉得,保护系非常难嘅,大家日常不经意都会泄露自己信息
使用软件啦、医院睇病啦、读书登记啦、银行存钱啦~~等等
嗰滴信息都可能有“内鬼”出售比坏人
你同点保护?连手机号都有不登记使用,你同点捉坏人?
所以,个D所谓信息保护,保护嘅系坏人

但如果信息公开捏?
只要愿意,你识我我识你
我地国家嘅企业、机关包括个人嘅一切信息,
都有公正公开嘅地方查得到
咩人查、查了咩嘢,都有记录
坏人无所遁形,做坏事就一定会挨识、挨制裁
锦纸仲有咩人敢??
仲有人讲工程量大,冇几十年冇做得到信息数据统计
我双,猫姐比你睇只笑话
仲有啊,我地国家第一台国产千万亿次超级计算机
“天河一号”前几年就亮相了哇
存储量相当于4个国家图书馆藏书量之和。
即系讲,无论系信息收集、储存,都系有条件有能力嗰哇
哈哈哈~~
以后再冇使惊仔挨拐卖啦,再冇使惊挨上当受骗啦
阿讲做咩仲冇锦纸做捏?
锦利国利民嘅事,冇应该大力推举咩
似乎连银行都冇比查诈骗收益账户的人系咩人喔
难道坏人骗了钱冇使从银行摞咩?
难道其银行账户冇使注册咩?

猫姐谂几前几年人大会议嘅一件事
喔!!原来我地父母官一直系致力保护人民个人信息嘅
听讲官员财产公开法一直冇比通过。。。
好吧~~我谂大家明白啦

猫姐在D讲锦多都系假设,只系想大家可以提高警惕
冇要再上当受骗,好彩,我地大钦州聪明人仲系好多嘅
冇锦容易挨呃
希望有一日,我地嘅生活更加美好啦

==============================================================

往期回顾——猫姐有嘢讲05:钦州嘅男人都来睇睇,真心要对老婆好D

往期回顾——猫姐有嘢讲04:假如奥运会在钦州举办会同点??
http://player.youku.com/player.php/sid/XMTY4NTcwNDg4NA==/v.swf

作者: 小布咔    时间: 2016-8-29 20:36
讲得有理……现在信息泄露太严重了
作者: 悠然叶    时间: 2016-8-29 20:41
我现在几乎每天都能接到诈骗电话……只是一直没舍得换手机号码
作者: 这不明摆着嘛    时间: 2016-8-29 20:46
好可怕……这次死了两个学生才重视
作者: 咪啦mila    时间: 2016-8-29 20:52
要是每次电信诈骗都能那么迅速的破案就好了
作者: 井中蛙2015    时间: 2016-8-29 20:57
说得容易哦,信息公开……
作者: 等待曙光    时间: 2016-8-29 21:02
感觉中国还没有这样的技术能这样
作者: 叶晓妍    时间: 2016-8-29 21:07

作者: 囡囡1234567    时间: 2016-8-29 21:12
大家学精D啦……某要再上当受骗了
作者: AUIIO    时间: 2016-8-29 22:48
信息公开的话也会有新问题吧
作者: 清风逐月    时间: 2016-8-29 22:48
说得好!大赞!!
作者: 密芙费纳西司    时间: 2016-8-29 22:48
主要还是政府不作为~~
作者: 旺财爱吃甜粽    时间: 2016-8-29 22:48
骗子们,你们神通广大,还是去骗官员的孩纸吧
作者: 独孤云风    时间: 2016-8-29 22:49
估计只有官员被骗了才会下决心改善
作者: 夜丶逍遥    时间: 2016-8-29 22:49

作者: 金眼睛008    时间: 2016-8-29 22:49
好可怜,人就这么没了。。。
作者: 张仪    时间: 2016-8-29 22:49
坏人太多,抓一个就杀一个吧
作者: 寧泊子    时间: 2016-8-29 22:50
嗰次只猫姐的声音好听~
作者: 魏武许都    时间: 2016-8-29 22:50

作者: 逆天丶虾扯氮    时间: 2016-8-29 22:50
美国是发达国家,中国是发展中国家,而且一直都是,几十年了,快一个世纪了还是
作者: じ☆ve墨染ぃ离封    时间: 2016-8-29 22:50
所以有钱的都移民了
作者: 博时汽车·黎云    时间: 2016-9-5 15:24
寧泊子 发表于 2016-8-29 22:50
嗰次只猫姐的声音好听~

欢迎光临 (http://120.77.173.188:88/) Powered by Discuz! X3.3